FAQ

پخش بحث های پزشکی خوب است ولی باورهای غلطی را برای مردم ما ایجاد می کند که ضرورت دارد که ما باید آنرا اصلاح بکنیم . پروسه ی رشد یک روندی سات که منتسب به ژنوم افراد است و علم ژنتیک است که تعیین می کند افراد مولودهای ما به نحویی رشد بکنند . عوامل محیطی هم روی این عوامل ژنتیکی بی تاثیر نیست . در اصل ژن افراد تعیین کننده است . این برای افرادی است که از سلامت کامل برخوردار هستند و دچار بیماریها نیستند . اگر فردی در طول زندگی قبل از بلوغ که در حال رشد فیزیکی است بیماری خاصی را در خودش نداشته باشد ، آن رشد تابع ژنتیک و عوامل محیطی رشد خودش را طبق قانونی که از قبل تعیین شده است خواهد داشت و بحثی ندارد اما اگر کسی در یکی از ارگانهای بدن دچار بی کفایتی یا بیماری بشود رشد تحت اختلال ارگان قرار می گیرد و ممکن است که رشد را مختل بکند . بنابراین رشد یک چیز تعیین شده است و پزشکی کارش را خوب انجام می دهد که بتواند انتهای رشد را پیش بینی بکند و در ذهن خودش داشته باشد که کار متخصصین اطفال این است که آخر رشد را ببینند . بسیاری از بچه ها بخاطر اینکه دیر به بلوغ وارد می شوند و از افراد هم سن و سالهای خودشان کوچکتر و ریزتر هستند . ما وقتی اینها را بررسی می کنیم می فهمیم که در آینده رشد بهتری خواهند داشت . خوب است که هر چند وقتی این بچه ها ویزیت بشوند و رشدشان پایش بشود . یکسری باورهای غلطی در جامعه اتفاق افتاده است که در اثر بحث های تلویزیونی و رادیویی است و بهتر است که یکسری اصلاحاتی روی آنها انجام بدهیم .

اگر یک شخصی که سالم است یعنی ارگانها سالم است قلب و کلیه خوب کار می کند ،اگر شما حدس بزنید که بچه از محدوده ی قد پدر و مادر کوتاهتر می شود شانس اقدام وجود دارد . ممکن است که ورود به درمان کمک بکند . مثلا برای یک فردی کوتاهی فامیلی حدس می زنیم و این از قدی که برای پدر و مادر قابل پیش بینی هست خیلی دور می شویم . در اینجا جای دارد که ما شانس هورمون رشد را به بچه بدهیم . بسیاری از بچه ها بخاطر اینکه دیر وارد بلوغ می شوند ، بصورت سرشتی رشد تاخیری نسبت به همسن و سالهای خودشان دارند . ما متوجه این بچه ا می شویم و می گوییم که اینها دوسال دیگر تاخیر رشد را جبران می کند و شاید هم از بچه های هم سن خودش هم بلندتر بشود. اگر شما فاینال کسی را خوب حدس بزنید به هیچ وجه نیاز به مداخله ندارد . ممکن است که یک بچه ای در چهارده سالگی به بلوغ وارد نشده است ما با داروهای مناسب شانس ورود به بلوغ را برای آنها ایجاد می کنیم . حتی کسانی که تاخیر در رشد دارند ممکن است که متوجه بشوند که اینها رشد ژنتیکی کوتاهی دارند و به خانواده اطمینان می دهیم که این رشد ، رشد ژنتیکی کوتاه است و نیاز به اقدام خاصی ندارد. درمان وقتی لازم است که طبیب با ضریب بالا حدس بزند که تاثیرگذار است و دارد مشکلی را حل می کند . نباید درمان ما مشکی را بر مشکلات آن شخص اضافه بکند .

خیر . نمی شود کاری کرد . رشد در پایان بلوغ ختم پیدا می کند . البته ما تغییر داریم . در سن چهل سالگی به بعد رشد کاهش پیدا می کند. یکسری المانها مثل زینک ، سلنیوم ، آهن ، مس و ... هست که اینها در یک حد مجاز ضرورت دارد که در بدن انسان وجود داشته باشد . نبود اینها اشکالاتی ایجاد می کند ، زیادی آنها هم اشکالاتی پیدا می کند . در یک تغذیه ی مناسب این اِلمانها به مقدار کافی هست . اِکسترای ویتامین یا زینک یا مس یا روی ،به این صورت نیست که ما زیادتر بدهیم و قد آنها بلند بشود . چنین چیزی محال است . ازنطر فیزیولوژیک بدن ما به مقادیری از این مواد نیازدارد که اگر اینها باشد ما رشد متعادل و ژنتیکی را خواهیم داشت. بعد از بلوغ یک سانت هم امکان ندارد که به رشد اصافه بشود. مردم ما اطلاعات عمومی بالایی دارند . تبلیغات ماهواره ای درست نیست .

سوال – دختر من چهارده سال دارد . ایشان از سال ۸۳ هورمون رشد مصرف می کند . دو سال است که دارو دیفرلین مصرف می کند .این آمپول رشد را تا چه موقع باید مصرف بکند ؟

پاسخ – این دارو با مقادیر کم بلوغ را حادث می کند . این زمانی مورد تجویز قرار می گیرد که ما بلوغ زودرس داشته باشیم . ازنظر آکادمیک هر دختری که زیر هشت سال بلوغش شروع بشود ، این بلوغ زودرس است . با مطالعه ای که ما در ایران داشته ایم سن بلوغ در ایران به هفت سالگی رسیده است. اگر دختری در سن هفت سال و نیم سالگی آثار بلوغ دراو پدیدار بشود اشکالی ندارد و طبیعی است . ممکن است که این بلوغ یک تا سه سال طول بکشد . اگر این بلوغ زود رس بخواهد زود تمام بشود وبجای سه سال شش ماه طول بکشد ، این منجر به کوتاهی قد می شود. ممکن است که مداخلاتی در آن ضرورت داشته باشد . اگر بچه ای در سن نه سالگی ورود به بلوغ کرد بدون توجه به اینکه آخر قد او چقدر خواهد شد این عادی است . مداخله در چنین بلوغی در بسیاری از مجامع علمی پیشرفته مجاز نیست . اگر پسر یا دختری وارد این پروسه شد و درمان دیفرلین و هورمون رشد را دارد ، در دخترها تا سن دوازده سالگی استخوانی (از روی عکسی که از روی دست چپ می گیریم سن استخوانی را تعیین می کنیم ) این کار صورت می گیرد ولی بالای سن دوازده سالگی استخوانی ادامه ی این کار ضرروت ندارد یا هورمون رشد را وقتی ادامه می دهیم که حداقل در سال یک سانت به قد اضافه بشود که در انتهای رشد است برای کسی که قد خیلی کوتاه دارد . من سن استخوانی این دختر خانم را نمی دانم . اگر ایشان قد قابل قبولی کشیده باشد شاید بتوان این نوع درمان را خاتمه داد . آنچه که الان برای مردم ما باور غلط شده است این است که هر نوع مداخله ای را می توان در رشد انجام داد و منجر به بلندتر شدن ژنتیکی می شود . چنین چیزی محال است . ما در یک جاهای بخصوص باید مداخله بکنیم و آن زمانی هست که اتقاق بلوغ به فاینال های ژنتیکی ما لطمه می زند و این را باید پزشک تعیین بکند نه اینکه مادر بگوید که من می خواهم شما بلوغ این بچه را نگه دارید . کار ما این است که حدود آخر رشد را برای خانواده تشریح بکنیم .گاهی می بینیم که بچه خیلی کوتاه می شود و مسئله خیلی سایکولوژیک است . در این موقع ما هورمون رشد را تجویز می کنیم با توجه به اینکه بچه از قد پدر و مادر دارد خیلی دور می شود. و بصورت غیر متعارف خانواده را دچار مشکل کرده است و در اینجا پزشک تشخیص می دهد که مداخله بکند .

سوال – پسر من صد و بیست سانت قد دارد و از همه ی هم سن و سال های خودش . کوچکتر است . پزشک گفته که رشد استخوانهایش به اندازه ی بچه ی هفت ساله است . آیا جای نگرانی هست ؟

پاسخ – اگر ایشان هر سال پنج سانت رشد بکند مشکلی پیش نمی آید . این بچه ها رشد تاخیری دارند . اینها دیرتر به بلوغ می روند و بعد کوتاهی الان را جبران می کنند .